And Venus is her nest name ...


In de Griekse mythologie is Venus de godin van de liefde.
Liefde, en die dan ook nog eens onvoorwaardelijk is, mag je meervoudig terugverwachten van een hond die consequent met liefde wordt grootgebracht. We wensen alle toekomstige eigenaren dat ze onuitputtelijke liefde van een nakomeling van Saar - uit nest Venus - mogen ontvangen.

De traditie (bij Zwarte Bellen Hoeve) wil dat een pup een naam krijgt die begint met de eerste letter van de nestnaam. In dit geval zouden de namen van de pups dus moeten beginnen met de letter "V". Dit is natuurlijk geen verplichting, maar het is wel een uitdaging om met een originele en toepasselijke naam voor je pup te komen.

 

Om misverstanden te voorkomen, de nestnaam Venus komt niet op de stamboom van je hond omdat we geen officiële kennelnaam hebben. Er wordt dus maar één naam in het Nederlands Hondenstamboek opgenomen. We vinden het gewoon leuk om een nestnaam te hanteren, maar je bent vrij om een naam te kiezen die je leuk vindt.


Naamgeving pups volgens Raad van Beheer

De namen van honden die worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek moeten aan een aantal regels voldoen. Houd hiermee rekening bij het bedenken van de namen voor je pups. De namen moeten worden opgeven bij de geboorteaangifte.

Als je geen gebruik maakt van een kennelnaam, zoals in ons geval, dan mag de naam maar uit één woord bestaan. Het mag ook geen samengestelde naam zijn, zoals bijvoorbeeld DIRKJAN.Onderstaand per week, in aflopende chronologische volgorde, de ontwikkeling van de pups.

Week 9/10

6 juli t/m 15 juli 2023

Vrijdag 7 juli was de laatste dag dat het nestje  compleet was.

Op 8 juli werd Bilbo als 1e opgehaald. Mozanne en Tim namen hem mee naar Walsoorden.

En op zondag 9 juli vertrokken er 3 pups.
Charlie werd opgehaald door Patricia en Mario, Indy en Sem en vertrok naar Nijmegen.

Daarna kwamen Ingrid, Nigel en Dion hun Simba ophalen en vertrokken naar Capelle aan de IJssel.

En Vida ging met Rachelle en Werner mee naar Muiden.

Saar was ‘s avonds wel wat van slag, kwam zomaar weer op schoot liggen. Dat had ze al maanden niet meer gedaan tijdens haar dracht en het zogen, dus best bijzonder.

Maandag kwam Dirk zijn Raas ophalen. Hij blijft in Burgh-Haamstede wonen.

Mirza bleef nog een weekje langer. Deze week namen we haar mee wandelen en naar het tuincentrum. Ook zijn we begonnen met het begin van de zindelijkheidstraining, had ze best snel door. Ze kon lekker in de tuin en woonkamer spelen met Saar. Maar ze mocht niet meer bij haar drinken. Daar was mama niet meer van gediend. Mirza kreeg de 2e inenting en werd nogmaals door de dierenarts goedgekeurd, klein maar pittig!

En op zaterdag 15 juli werd Mirza ook opgehaald. Ze ging met Patrick en Daniella mee naar Hulst.

 

En nu is het nest leeg en het huis stil.

De ren is opgeruimd, de eettafel weer teruggeplaatst, alle puppyspullen weg.

Het ware intensieve weken waarin we hebben genoten van onze lieve Saar, die een fantastische moeder blijkt te zijn. We hebben genoten van de geboorte van 6 lieve pups die wonderbaarlijk snel groeiden en zich ontwikkelden. 

En wat zijn we gaan houden van Raas, Mirza, Charlie, Bilbo, Mirza en Simba. 

Ieder met zijn/haar eigen karakter, hun malle streken en het stoeien met elkaar.

We wensen onze pups heel veel geluk en liefde bij de nieuwe eigenaren. 

En andersom wensen we de eigenaren heel veel plezier en succes bij de opvoeding van hun pup.

We hopen nog regelmatig wat van elkaar te horen en eens een wandeling af te spreken.

 

Veel liefs van Peter en Erna en natuurlijk onze Saar.

Zaterdag 8 juli: Bilbo wordt opgehaald door Mozanne en Tim.

Zondag 9 juli: Charlie wordt opgehaald door Patricia, Mario, Indy en Sem.

Zondag 9 juli: Simba wordt opgehaald door Ingrid, Nigel en Dion.

Zondag 9 juli: Vida wordt opgehaald door Rachelle en Werner.

Maandag 10 juli: Raas wordt opgehaald door Dirk en zijn (klein)kinderen.

Zaterdag 15 juli: Mirza wordt opgehaald door Patrick, Daniella en kleinzoon.

Week 8

29 juni t/m 5 juli

Donderdag 29 juni hebben we de pups in de bench op het onderstel van de bolderkar gezet. We gingen wandelen naar de buurboer om eens bij de koeien in de stal te kijken. Onderweg hadden de pups veel bekijks van fietsers, wandelaars en voorbijrijdende auto’s. De pups waren onder de indruk evenals de koeien van die “kleine kalfjes”. De kippen schrokken een beetje van de invasie voor het hok.

Op zondag kwam Ans op bezoek met haar kleindochter en 2 nichtjes, mooi weer om lekker in de tuin te knuffelen met de pups.

En woensdagmorgen gingen we in de auto naar de basisschool Onder de Wieken op bezoek bij een kleuterklas. Dat was een feestje: op het schoolplein met allemaal joelende kleuters. En de pups vonden het prima, zwaaiende staartjes en lekker los rennen op het plein. Het leuke was dat de kleindochter van Dirk hier op school zit: Sophie vertelde meteen dat Raas bij haar opa komt wonen.

Verder komt er veel bezoek, iedereen neemt de kans waar om nog even te komen kijken naar al het lieve puppyspul.

In de ochtend om 5.30 uur vind ik ze minder leuk, hoor: poep en plas in de ren en dan ook nog kapotte kranten en onderleggers.

Maar als ze je dan enthousiast tegemoet rennen…. smelt je weer. Ze zijn zo hartvertederend lief 😊

Zaterdag 1 juli: Bezoek aan buurboer OnzeBioBoerderij van Peter en Annette de Hoop. De puppy's moesten veelvuldig geeuwen, dus het was spannend voor ze. Ook even stilgestaan onder de windmolen. Kan je ook maar even gezien en gehoord hebben.

Zondag 2 juli: Ans met kleindochter en twee nichtjes op knuffelbezoek. En voor Saar een lekkere kluif.

Maandag 3 juli: Geboren aan de Oosterschelde, dus een bezoek aan het strandje van Burghsluis mag niet ontbreken. Lekker graven en van zongedroogd zeewier proeven.

Woensdag 5 juli: Naar de kleuterklas van Basisschool Onder de Wieken. De puppy's verblikten en verbloosden niet bij het enthousiaste gegil van de kleuters. Ze lieten zich het knuffelen ook duidelijk welgevallen.

Week 7

22 juni t/m 28 juni

Een drukke week met veel bezoek en op bezoek gaan.

Donderdag 22-6 zijn de pups (op Raas na) voor het eerst in de auto mee geweest. Een heel avontuur maar ze vonden het prima. 

Ze zijn gecontroleerd door de dierenarts en kregen hun 1e inenting. 

Dus de pups hebben nu ook een dierenpaspoort.

Het weekend kwamen onze zoon en kleindochters Floor, Eline en Bregje. 

Eindelijk konden ze de pups in het echt zien en er mee knuffelen. Wat een feest was dat voor beide kanten. 

De pups kregen mooie knuffels en bijtspeeltjes. Maar er was ook hondenijs. En met een hele warme zondagmiddag in de tuin was dat een heerlijke verwennerij. Van een stokje eten was nog lastig maar uit een bakje smaakt ijs ook goed.

En dinsdagmorgen 27-6 zijn we met de pups naar verpleeghuis Duinen van Haamstede geweest. De bench op het onderstel van een bolderkar, in de auto en ook nog in de lift.

We hebben 4 woonkamers bezocht waar de mensen die daar wonen heerlijk van de pups konden genieten. Er kwamen verhalen naar boven van hun eigen hondje, er kwam een lach op een gezicht van een depressieve mevrouw, een stille meneer was speciaal voor de pups toch naar de woonkamer gekomen…kortom bijzonder om dit mee te maken.

De pups hebben het goed gehad, veel geknuffeld en geaaid. En thuis was het lang rustig in de ren, zoveel te verwerken. 

Op woensdag 28-6 was het nestbezoek van de kooikervereniging. 

Margo Kleinjan (de fokker van Saar) en Aukje van der Hoeven (waar de zus van Saar woont) hebben de  keuring gedaan. 

De pups zijn goed bevonden, Bilbo heeft dan wel een knik in zijn staartje maar is een mooi reutje, van klein naar groot prachtige pups!

Noa en Saar mogen trots zijn op hun zestal!

Het verslag van de pup krijgen de eigenaren mee.

Donderdag 22 juni: Alle pups voor het eerst mee in de auto voor een bezoek aan de dierenarts. Ze vonden het prima.

Donderdag 22 juni: Groepsfoto gemaakt bij de dierenarts na de inentingen. Binnenkort te zien op de facebookpagina van AniCura Burgh-Haamstede (uiteraard alleen voor uitzonderlijk mooie nestjes).

Dinsdag 27 juni: Op socialisatietransport naar een verpleeghuis. De bench vakkundig gemonteerd op het onderstel van een bolderkar (met dank aan Lijdie Landegent).

Dinsdag 27 juni: Bezoek aan Verpleeghuis De Duinen te Burgh-Haamstede. Volgens de activiteitenbegeleider fleurden de ouderen helemaal op bij het zien en knuffelen van de puppy's.

Woensdag 28 juni: Nestkeuring vanuit de Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje. Aanwezig zijn Margo, Aukje en Carla. Algemene indruk: homogeen in type, licht gestrekt, iets kleurverschil.

Week 6

15 juni t/m 21 juni

De pups zijn 15-6 gechipt en er is wangslijmvlies afgenomen voor DNA afstammingonderzoek. De pups zijn in de Databank voor Honden gezet. Nu heb ik officieel 7 honden 😂.

De eigenaren van Vida zijn geweest om kennis te maken met haar.

Verder krijgen we veel aanloop. Iedereen wil wel die lieve pups even knuffelen.
Het zijn kleine boeven! Ze bijten behoorlijk en ik moest zelfs met Raas naar de dierenarts. Een van zijn broertjes of zusjes had in zijn piemeltje gebeten en het bloeden wilde niet stoppen. Gelukkig wist de dierenarts raad met wat druppeltjes lidocaine. Hij heeft er niets aan overgehouden, maar wel als 1ste (in een boodschappentas) in de auto mee geweest.

Woensdag 21-6 waren ze 6 weken. Dus mee in de  auto naar de dierenarts voor de inenting en controle: allemaal goedgekeurd en een inentingsboekje meegekregen.

Ze gaan geregeld naar buiten in de ren om lekker te dollen.

Donderdag 15 juni: Vandaag zijn alle pups gechipt en is met een wattenstokje DNA afgenomen uit de wang. Gelukkig wordt je maar één keer gechipt in je leven, want het protest was niet van de lucht.

Donderdag 15 juni: Vida krijgt bezoek van haar toekomstige baasjes: Rachelle en Werner uit Muiden. Zij waren verhinderd met de puppymiddag afgelopen zondag. Ze zijn dolblij met hun pup, die omdat ze het snelst groeit gekscherend VidaXL wordt genoemd.

Week 5

8 juni t/m 14 juni

De pups krijgen veel bezoek. Elke dag komt er wel iemand oh en ah roepen want ze zijn ook zo schattig.

Ze zijn ook voor het eerst op het gras en terras geweest, wat een avontuur. 

En van gras eten wordt je een beetje misselijk.

 

En deze week stond in het teken van kennismaken. 

De nieuwe eigenaren( op 1 eigenaarstel na) zijn zondagmiddag op bezoek geweest. Eerst eens alle pups bekijken. En toen kwam in volgorde van aanmelding de keus voor hun pup. Gelukkig ging dat in goede harmonie.

Daarna ging iedereen op een plekje in de tuin zitten en heeft zijn eigen pup vlees gegeven en de nodige foto’s gemaakt. 

Natuurlijk was Noa en zijn baasjes ook van de partij. Het was erg warm maar de pups, Noa en Saar hebben zich goed gehouden. 

 

Het vlees doet groeien, ze zijn nu allemaal ruim boven de 1 kilo.

Donderdag 8 juni: Alle pups boven de 1 kilo. Er begint nu een tweedeling te ontstaan: Teef1 en Reu4 blijven zo'n 1 ons achter op de rest. Meer moeders genen?

Vrijdag 9 juni: Voor het eerst naar buiten. Kennismaking met buitenlucht, zonlicht en gras. Instinctief blijven ze nagenoeg in de schaduw. Gras wordt geproefd.

Zaterdag 10 juni: Pup4/Reu3 was gisteren al wat sloom, wilde vanmorgen niet eten en alleen maar slapen. Na met een spuitje wat water te hebben gegeven, heeft hij om 11.30 uur overgegeven. En zojuist een onwelriekend windje gelaten. Zijn 'zijn' is direct zichtbaar in de groeicurve (14 gram ingeleverd). We houden hem vandaag extra in de gaten.

Zondag 11 juni: De pups zijn nu 1 maand oud. Pup4/Reu3 is gelukkig na het overgeven snel hersteld.
Vandaag puppymiddag: de toekomstige eigenaren komen naar Burghsluis om een pup uit te kiezen en er even lekker mee te knuffelen. "Het was een zeer fijne bijeenkomst."

Maandag 11 juni: Weer een mijlpaal: vandaag is Vida als eerste en enige de 1500 gram gepasseerd (1509). Ze grijpt ook elke kans aan om bij Saar nog wat bij te tanken. 2e en 3e plaats zijn voor Raas en Charlie (rond de 1380 gram!).
Vida beweegt genoeg, dus daar ligt het niet aan. Even op dieet?

Week 4

1 juni t/m 7 juni

Deze week merken we aan de pups dat ze goed kunnen horen! Ze schrikken soms op bij een hard geluid maar blijven er rustig onder.

Tandjes komen door en die gebruiken ze om elkaar en de speeltjes te bijten. Mama Saar is druk met alle 💩 op te ruimen (lees eten 🤢).

Ze gaan steeds meer spelen, proberen uit de werpkist te klimmen (de nacht van 7 op 8 juni is het teefje 2 gelukt!).

Maar gelukkig slapen ze ook veel, want belangrijk voor de groei.

Donderdag 1 juni: Pup1/Reu1 bij de start van week 4 als eerste en enige de 700 gram gepasseerd (709 gram). Goede 2e is Pup3/Reu2 met 698 gram. De benjamin is hekkensluiter met 658 gram.

Donderdag 1 juni: Aanvalluh. Voor de eerste keer vers vlees; alsof ze nog nooit iets anders gegeten hebben. Dit moet wel héél erg lekker zijn. Daarom blijven we dus bij Farm Food. Het voorgerecht, de allereerste anti wormen pil, ging er minder rap in. 

Donderdag 1 juni: Snoetenpoetsers: na de vleesmaaltijd eigen en elkaars poten en snuitjes schoonlikken, geholpen door mama Saar. Laatst genoemde was overigens stikjaloers dat ze niet mee mocht eten.

Vrijdag 2 juni: Lekker even stoeien. Alle pups zijn flink gegroeid en boven de 700 gram. Boosdoener (het gaat zo hard) is wss het verse vlees. Een aantal zelfs met 50 gram en meer sinds gisteren. Pup5/Teef2 is nu koploper met 735 gram.

Zaterdag 3 juni: De alfa en de omega van vandaag:
- Pup5/Teef2 heeft de 800 gram-lijn geslecht (816 gr.) door met 81 gr. te groeien;
- Pup6/Reu4 heeft als enige vandaag de 750 gram niet gehaald (748 gr.).
Meat matters!

Zondag 4 juni: Allen de 800 gram drempel geslecht. Op naar de kilo. 
Dakota en Lily - kleindochter en nichtje van Ans en Jim - op knuffelbezoek.

Maandag 5 juni: We hebben een WINNAAR: Teef2 (pup5) is ruim ÉÉN KILO (1030 gr.). In een dag gegroeid met 158 gram. Teef1 en de benjamin krijgen vandaag wat extra.

Week 3

25 mei t/m 31 mei

De pups groeien nog goed op de melk van mama Saar. Maar na deze week gaan we wat vers vlees toevoegen aan het menu.

De pups gaan steeds meer lopen en op avontuur. Daarom is de puppy ren geplaatst zodat ze meer beweegruimte hebben.

Ze maken sprongen in hun ontwikkeling en piepen heel wat af.

We zitten er graag naast om van het gedoetje te genieten.

 Vrijdag 26 mei: Fotomomentje bij de start van week 3.

 Zaterdag 27 mei: Welverdiend rustmoment voor mama Saar.

 Maandag 29 mei: Slaap pupjes slaap... De roedel: natuurlijk en aandoenlijk groepsgedrag.

Dinsdag 30 mei: Nog even en de kist wordt te klein. Saar houdt getrouw de wacht.

Woensdag 31 mei: Officiële puppy ren geplaatst (2 x 2,4 meter). Voldoende ruimte nu om alle deugden en ondeugden te ontwikkelen.

Week 2

18 mei t/m 24 mei

Afgelopen week (week 2) stond in het teken van groeien, groeien en nog eens groeien. En daarom ook veel slapen. 

De pups hebben allemaal hun geboortegewicht verdubbeld volgens plan.

Ook gingen de oogjes open, zo mooi.

Verder de eerste loopoefeningen. Het valt niet mee om je met 4 pootjes te moeten voortbewegen.

De zachte piep geluidjes worden nu behoorlijke piepjes… dat wordt nog wat!

De stangen zijn verwijderd uit de werpkist. Er is kans dat een pup vast te komt zitten met zijn hoofdje.

En als mama Saar per ongeluk op een van haar kinderen gaat liggen piept de pup wel moord en brand om hulp.

Vrijdag 19 mei: Als mama er niet is kruipen ze lekker tegen elkaar.

Zaterdag 20 mei: 9e dag. Winnaar in de Verdubbelingswedloop: Pup3/Reu2 is als eerste - binnen de 10 dagen - in gewicht verdubbeld: van 215 naar 450 gram. Alle pups zijn nu boven de 400 gram.

Zaterdag 20 mei: Nogmaals de winnaar. Let ook op het neusje, die nu duidelijk zwart wordt.

Zondag 21 mei: 10e dag. Pup3/Reu2 blijft koploper. Pup2, pup5 en pup6 hebben de verdubbeling vandaag niet gehaald. Morgen in de herkansing. De toptepels zijn vandaag voor de teefjes.

Maandag 22 mei: 11e dag. Hoezee, alle pups zijn nu in gewicht verdubbeld. Blijkt maar weer: wat je aandacht geeft groeit.

Dinsdag 23 mei: Volgende mijlpaal: Pup2/Teef1 heeft als eerste de ogen geopend. Gitzwarte kijkers kijken de nieuwe werkelijkheid in.

Woensdag 24 mei: Elk pondje gaan door het mondje: alle pups zijn vandaag de 500 gram gepasseerd. Foto: Pup5/Teef2 aan de wandel(pogingen).

Donderdag 25 mei: 14e dag. De pups zijn nu 2 weken oud. Mooi om te zien hoe gelijkmatig de pups zich in gewicht ontwikkelen.

Week 1

11 mei t/m 17 mei

De pups zijn nu een week oud. We zijn blij dat ze goed groeien. Het verdubbelen van het geboortegewicht na 10 dagen gaat vast lukken.

We zien dat ze om en om een groeispurtje maken. Het is af en toe een gedrang om bij de beste tepel te komen 😉.  We zien ook dat de neusjes langzaam zwart beginnen te worden.

Saar is echt een goede moeder.
Ze voedt en poetst ze lekker schoon. Maar ze pakt ook haar eigen tijd, wil graag wandelen of met een balletje spelen. Ze is uitgehongerd door zwangerschap en zogen. Daarom krijgt ze 5 behoorlijke maaltijden op een dag zelfs met biogarde yoghurt erbij. 

Ze is waaks over de pups maar vertrouwd ons gelukkig. 

En wij kunnen er niet genoeg van krijgen. Het is zo aandoenlijk om ze samen te zien in de werpkist. 

Daar hebben we de onderbroken nachtrust wel voor over.
De stamboomnamen zijn doorgegeven aan de Raad van Beheer.

Vrijdag 12 mei: Daags na de geboorte. Trots, waakzaam, moe, ondervoed, maar vol goede moed. Als iemand haar jasje ziet liggen, graag terugbezorgen!

Zondag 14 mei 15.00 uur: Saar zit er even helemaal doorheen. Valt ook niet mee om 6 hongerige monden te voeden.

15 mei: Goed teken: Saar wil voor het eerst weer even wandelen. De pups doen ondertussen een dutje onder de warme lamp.

17 mei: 6e dag. Tijdens de dagelijks schoonmaak van de werpkist houdt Saar haar pups goed in de gaten. Het liefst kruipt ze bij ze in het mandje maar dat past niet. 

17 mei: De pups zijn gewogen en weer gegroeid bevonden! Terug in de kist worden ze weer schoongelikt en bewaakt. 

Slakom en gaan

Ontdek de stamboomnamen van de pups  

de (voor)na(a)m(en) van de eigena(a)r(en).

Pup 1/Reu 1 - Raas

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):         Dirk
Stamboomnaam:    Raas
Roepnaam:              Raas
Datum overdracht: 08-07-2023

Pup 2/Teef 1 - Mirza

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):        Patrick en Daniella

Stamboomnaam:   Mirza
Roepnaam:             Mirza

Datum overdracht: 15-07-2023

 Pup 3/Reu 2 - Charlie

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):         Mario en Patricia

Stamboomnaam:    Charlie
Roepnaam:              Charlie

Datum overdracht: 09-07-2023

Pup 4/Reu 3 - Vico

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):         Tim en Mozanne

Stamboomnaam:    Vico
Roepnaam:              Bilbo

Datum overdracht: 08-07-2023

Pup 5/Teef 2 - Vida

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):         Werner en Rachelle
Stamboomnaam:    Vida
Roepnaam:              Vida

Datum overdracht: n.t.b.

Pup 6/Reu 4 - Simba 

Created with Sketch.

Eigena(a)r(en):         Ingrid
Stamboomnaam:    Simba
Roepnaam:              Simba

Datum overdracht: 09-07-2023

Groepsknuffel

Created with Sketch.

Beetje aanmaken, vorkje ... 
Om op te eten!